Ganna Esterházy Templom és Mauzóleum

A vírushelyzetre való tekintettel

a Templom és Mauzóleum

határozatlan ideig nem látogatható!

 

A Templom és Mauzóleum kizárólag előzetes bejelentkezéssel látogatható!
Elérhetőség: 06 30/ 304 – 3362

Jegyárak (mely az idegenvezetés díját is tartalmazza):

Felnőtt: 500Ft/fő
Diák: 300 Ft/fő

Megértésüket köszönjük!

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Szakmai beszámoló

EGYH-EOR-16-0844 azonosítószámú támogatás

Támogatási összeg: 4.400.000,- Ft

Támogatás célja: Gannai Római Katolikus Templom főbejárati lépcső felújítási kérelme az ablakok védőrácsainak pótlása

 

EMMI logo

EMTK logo

BESZÁMOLÓ

a Gannai Római Katolikus Templom főbejárati lépcső jobb oldalának felújítási munkáiról.

A Ganna, Fő utca 37. szám alatt (hrsz: 184) található a 19. századi oldalszárnyakkal bővített 1766-es építésű, kör alaprajzú templom, amely az Esterházy család kriptájaként egyaránt szolgál. Az országút felőli homlokzaton lévő, nagyméretű kőtömbökből falazott lépcső vezet a templom dór oszlopos portikuszos főbejáratához. A lépcsőkarokat egyszerű, későbbi fémkorlát zárja. A két oldalról a portikuszhoz vezető nyugati lépcsőkarok falai és fokai az évszázadok során kimozdultak helyükről, megsüllyedtek. Helyreállításuk műemléki és balesetvédelmi okokból elengedhetetlen.

A sikeres pályázat után 2017. májusában a főbejárati előlépcső részleges felújítása sikeresen lezajlott. Ennek során először az acélkorlátok kerültek elbontásra, melyek a munka végén a hiányzó részekkel kiegészítve kerültek visszahelyezésre, majd a támfal kőtömbjei lettek elbontva. A kőtömbök sorrendje, egymáshoz viszonyított helyzete a jelölések elhelyezése révén nem változott. A lépcsőfokok közül 7 lépcsőfokot ki kellett cserélni azok menthetetlen állapota miatt. Az új lépcsőfokok Süttő település határában található kőbányából származnak, amely annak idején szintén Esterházy tulajdonban állt, és a meglévő lépcsőfokok is innen származnak. A további lépcsőfokok is igazításra, javításra, tisztításra kerültek. A lépcső alatti gyámolító téglaboltozat szintén pótlásra, felújításra került. A lépcsőpihenő Tardosi mészkőlapja is kiemelés után műhelyben pótláson, javításon, tisztításon esett át, majd a lépcsőfokokhoz és a támfal kőtömbjeihez hasonlóan teherautó darujával mozgatva került vissza eredeti helyére. A pihenőbe épített vízelvezetést eltávolították, hiszen a felújítás során annak szükségessége kiküszöbölésre került. A támfalak új műkőburkolatot kaptak, melyek fugázva lettek.

A felújítási munkáltok rendben lefolytak, a műemléki érték nem sérült.

 

A felújított lépcső:

Templom1

Templom2

Templom3

Templom4

Templom5